marți, 4 iulie 2017

Romania in care NU doresc sa traiesc

Prezentare autor:              

Cadru universitar în SUA şi Europa, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 1000 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj.


[În presa Occidentală: ”Cei care am plecat înainte de decembrie 1989 ca refugiaţi politic, am contribuit toţi la căderea comunismului. Culpabiltatea pentru acea formă criminală de comunism, aparţine majorităţii copleşitoare a poporului român. Această majoritate apără şi azi pe foştii securişti, votează pe cei care au respins repetat o Lege a Lustraţiei şi continuă să voteze pe foştii comunişti de rang înalt, sau pe urmaşii lor. (N. B. : Nimeni din presă nu m-a întrebat despre cum am plecat eu în SUA). Majoritatea poporului român persistă şi azi practicând o nedreptate faţă de românii ca mine care gândim altfel.  Din decembrie 1989 până în prezent au trecut mai mult de 27 de ani. Românii, în majoritatea lor, continuă să fie la fel de slabi profesional, mici şmecheraşi, mici hoţi, mici găinari. Toate astea se văd pe ei într-o secundă atât în România, cât şi în lume pe unde-i întâlneşti.  Prof. Emil Aluaş].

Editorial:

România o ţară şi o naţiune cu probleme mari de 2000 de ani.

Mă infomez zilnic despre Ardeal şi Banat. Oriunde mă aflu. Chiar şi când scriu aceste rânduri la Budapesta: de la absurdul guvernării de la Bucureşti şi mediocritatea noului guvern, la întâmplarea de la Cluj privind demonstraţiile gay, la declaraţiile unor britanici după o vizită turistică la Cluj, adica: suntem o ţară în care contrucţiile noi, de după cel de al-II-lea Război Mondial, sunt eminamente sovietice (începând cu Casa Poporului din Bucureşti). Excepţie fiind doar centrul Clujui si celelalte edificii din Ardeal şi Banat construite înainte de 1918, care toate aparţin etnicilor germani, respectiv maghiari. Fundamental nu ne aparţine nimic nouă, românilor (îmi amintesc de un document văzut când eram încă student în care scrie negru pe alb, că “românilor li se interzicea intrarea în Cetatea Sighişoarei”). Din când în când mai apare câte o luminiţă a normalităţii, ca scurtul articol publicat în adevarul.ro scris de clujeanul Peter Demeny.

Câteva apariţii în public din ultima vreme, cum este de exemplu apariţia cu explicaţii istorice ale lui Traian Băsescu. Era vorba de presupusul târg între PSD şi UDMR, acesta din urmă solicitând la schimb recunoaşterea zile de 15 Martie, ca Zi Naţională a României. Traian Băsescu dă explicaţii cum că la 15 martie, 1848, Dieta de la Pesta (atunci încă separată de Buda), hotărând Programul Revoluţiei de la 1848 în 12 puncte, din care prin punctul 12 se cerea alipirea Translvaniei la Imperiu. (N. B. La acea vreme nu exista încă Regatul Ungariei). Ceea ce nu spunea Traian Băsescu era ca Transilvania, altături de celelalte provincii importante ale imperiului: Voievodina, Croaţia, Slovenia, Cehia, avea statut absolut AUTONOM, conduse de câte un Guvernator numit de Împaratul de la Viena. În acel moment, Guvernatorul Transilvaniei era Contele Teleki.                                                                                                  
Şi pentru că mulţi dintre români nu au habar de care era atunci statutul
TRANSILVANIEI, trebuie ca aceste fapte istorice să fie făcute public. La o analiză atentă a istoriei Europei Centrale, ne dăm seama că indiferent de cine a dominat această regiune, TRANSILVANIA a avut mai tot timpul un statut AUTONOM. Şi mai este ceva: Unio Trium Nationum (1438) este o stratificare eminamente religioasă. Nicidecum etnică. De aceea după 1700, anul Unirii cu Roma, românii greco-catolici din TRANSILVANIA aveau dreptul să devină nobili. Şi Mulţi au Devenit. (Sursa: Lect. Univ. Dr. Lohnard Tamas, Facultatea de Istorie, UBB, Cluj-Napoca).

De ce se încearcă să se omită cuvântul AUTONOMIE vis-à-vis de TRANSILVANIA ?  Pentru că noi transilvănenii dorim această AUTONOMIE încă din 1918. Nimeni nu ne poate opri să ne-o îndeplinim, pentru noi, pentru copii noştri, pentru nepoţii noştri, pentru nepoţii nepoţilor noştri. În Vecii Vecilor. Amin.

Prof. Emil Aluaş                                                        Marţi, 4 iulie, 2017
Preşedinte-Fondator                                                  Budapesta, HU
Fundaţia PRO WEST, Cluj
Blog: emilaluas.blogspot.com


EA/cc:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu