vineri, 9 august 2019

Ortodocsilor. Ardealul SI Banatul NU va apartine

Ortodocsilos. Ardealul SI banatul NU va apartine.

ORTODOCSILOR: Puneti mana pe carte si informati-va corect. Si inca ceva: Inapoiati-ne TOATE locasurile de cult confiscate de la 1 decembrie, 1948. Dat fiind fanatismul unor ortodocsi, dar mai ales a politicii BOR, astia sunt capabili sa ne treaca incet, incet la a scrie din nou cu litere chirilice. Pe noi, cei ne-ortodocsi, ne califica ERETICI. Si inca o intrebare: De ce capul BOR trebuie sa fie din Moldova ?.
Tudor Duică

În 9 august 681 AD, s-a întemeiat primul Țarat(de fapt inițial era Khanat) Bulgar.
Un imperiu care a influențat enorm de mult formarea etniei vlahilor/românilor de mai târziu...Religios, cultural, lingvistic, militar și administrativ.
Mult mai mult, decât suntem noi dispuși să acceptăm, ca să nu stricăm teoria continuității, fiindcă altfel, ne fură ungurii Ardealu'...
Țaratul Bulgar, în limba bulgară modernă: Първo Българско царство, Părvo bălgarsko tsarstvo, a fost un stat medieval fondat de vechii bulgari în Balcanii de nord-est în jurul anului 681. Data de 9 august este mai degrabă simbolică, decât reală...
La apogeul puterii sale se întindea de la Tisa la Marea Neagră și de la Nipru (azi în Ucraina) până la Marea Adriatică. Pe măsură ce țaratul și-a întărit poziția în Balcani, a început o relație cu Imperiul Roman de Răsărit(Bizantin), uneori prietenoasă, uneori ostilă. În cele din urmă, Bulgaria a devenit principalul rival al romeilor la nord, purtând mai multe războaie cu aceștia.
După adoptarea creștinismului, în anul 864 AD, Bulgaria a devenit centrul cultural al Europei slave. Această poziție fruntașă, din punct de vedere cultural, a fost întărită de crearea alfabetelor glagolitic și chirilic, urmată de răspândirea literaturii în limba bulgară veche către nord.
Bulgara a devenit lingua franca a unei părți însemnate din Europa de Est, căpătând mai târziu numele de slavonă veche. În anul 927 AD a fost recunoscută independența Patriarhiei Bulgariei.
Între secolele al VII-lea și al X-lea, populația locală de protobulgari(vechii bulgari), de origine turcică(poate și cu ceva origini scitice), a fost treptat asimilată de restul populației, majoritar de origine slavică.
Începând cu secolul al X-lea, s-a statornicit numele de bulgar pentru a denumi poporul nou-format, atât în vorbire cât și în scris. Răspândirea cunoașterii limbii slavone vechi a prevenit asimilarea slavilor sudici în țările vecine, susținând crearea unei identități bulgare.

Vezi încă 2 comentarii

Bogdan Stanciu: Aici trebuie căutată originea slavonei (bulgara medie) ca limbă de cult în România, dar asta ar însemna că atunci ne-am creștinat și noi. Primii episcopi din Țările Române erau subordonați patriarhiei bulgare. Tot la bulgari trebuie căutată prima re-fondare a Alba Iuliei și începutul exploatării sistematice a sării în Transilvania, până în zona Turdei.

Mircea Stoian: Pertinenta recomandarea ,asa ,cu asumarea a tot ce e legat de prezenta si formarea limbii ,a scrierii si a religiei .
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi place
Mircea Stoian: De ce romanii verzi nu pot accepta acest indubitabil adevar ? Pai ei sunt cei mai nesemnificativi din zona,toti din jur au avut un varf in existenta lor numai noi ...Nimic.

Horatiu C. N. Damian: Pe vremea marelui voievod Gelu, cel extraordinar dar învins la prima îmbrânceală- în Ardeal elementul hegemon erau bulgarii. În Bihor conduceau Morut și apoi fi-su, Menumorut, în Banat - Ahtum. Mira-m-aș să fi fost Gelu altceva decât român verde, cu șeapte vieți în pieptu-i oțelit. * oțel Solingen, pe care noi, românii lui Gelu, l-am obținut prima oară. Sau poate că dacii din Covasna lui Decebal?

Tudor Duică: imensa majoritate a membrilor elitelor conducătoare din Transilvania acelor vremuri, par a fi fost slavi(inclusiv bulgari). În Valahia de azi, elementul cuman a fost, ceva mai târziu, născător de elite nobiliare...Nimic nou sub cer, majoritatea popoare…Vezi mai mult
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi place

Horatiu C. N. Damian Tudor Duică: Atenție- bulgarii nu prea erau încă slavi. Cei din Transilvania nici foarte creștini nu erau.

Tudor Duică Horatiu C. N. Damian: exact, asta discutam cu tine acum câteva zile, la o altă postare, de abia pe la 875-900 putem vorbi de creștinare și slavizare(parțial).

Tudor Duică: Menumorut ar fi putut fi și bulgar, nu neapărat khazar sau mai știu eu ce. La fel Glad(dar mai degrabă pare a fi slav acesta)...
Ascunde sau raportează acest comentariu

Horatiu C. N. Damian Tudor Duică: Păi asta și spuneam. Menumorut a fost bulgar, ca și Ahtum. Khazarii, kabarii, kabardinii, onogurii au fost în treacăt pe aici, au lăsat puține urme spre deloc și au dispărut fără să influențeze situația.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu