joi, 29 decembrie 2016

Proiectul Fundatiei PRO WEST: Orizonturi ale Convietuirii Romano-Maghiare in Transilvania, un periplu in istoria fascinanta a acestui tinut binecuvantat.

Acest comunicat a fost publicat in: Revista Agero-Stuttgart.de citit si in SUA si Canada (agero-stuttgart.de), in Buna Ziua Cluj (bzc.ro) si in Blogg: emilaluas.blogspot.ro

COMUNICAT  DE  PRESĂ                       Nr. 52
                                                                       Joi, 8 decembrie, 2016, Cluj-Napoca, RO

Proietul Fundaţiei PRO WEST: “Orizonturi ale Convieţuirii Româno-Maghiare în Transilvania”, un periplu în istoria fascinantă a acestui ţinut binecuvântat.

Datorită Sponsorilor: LOTERIA ROMÂNĂ-Sponsor Principal, NAPOLACT, FARMEC, RDS & RCS, TOTAL Print şi a Partenerilor Fundaţiei PRO WEST, marţi, 6 decembrie, a. c., ora 15:00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă, Cluj, s-a desfăşurat ultimul Proiect din acest an cu tematică istorică a Fundaţiei PRO WEST.  După o introducere a activităţii din acest an a fundaţiei prezentată de Preşedintele-Fondator, Prof. Emil Aluaş, a luat cuvantul Lect, Univ. Dr. Hunjadi Gabor Attila, de la Facultatea de Istorie a UBB.

Un foarte bun cunoscător al istoriei Transilvaniei, lectorul a evidenţiat o convieţuire romano-maghiară de-a lungul a sute de ani. Mai cu seamă după Reforma lui Luther (1517). Discuţia a reliefat Edictul Toleranţei a Dietei de la Turda (1582), ceea ce a constituit o piatra de temelie a acceptării Bisericii Ortodoxe în familia celorlalte religii din Transilvania. Nu s-au omis originile române a multor personalităţi istorice transilvănene, ca principi, regenţi, începând cu Iancu de Hunedoara şi cel de al doilea fiu al său, Mathia Corvin. S-a trecut la perioada emanciparii Principatului Transilvaniei din anii 1800, când, după revoluţiile europene din 1848, 1849, s-au consolidatat instituţiile din Ardeal şi Banat. S-a înfiinţat la Cluj în 1872 Universitatea Franz Joszef I, (actuala UBB) a doua instituţie de învăţământ din Regat, după Universitatea din Budapesta. În această universitate s-a înfiinţat şi o secţie cu predare în limba română.

S-a evidenţiat o explozie a comunităţii de afaceri şi cel bancar (Albina) din anii 1930 până în prezent, structuri constituite şi conduse de români. Clujul a fost oraşul evidenţiat prin multe structuri de afaceri care există şi în prezent. Între ele, un exemplu este actuala fabrica Clujana, care a început prin a purta denumirea de Dermatta, apoi Janos Herbak. O situaţie similară şi în cazul actualei fabrici Farmec, cu o istorie aproape identică.

A luat apoi cuvântul Prof. Univ. Dr. Ottomar Traşcă, istoric, cercetător al Academiei Române, Filiala Cluj, specialist în istoria contemporană a Europei Centrale şi de Sud-Est, incluzând perioada celui de al Doilea Război Mondial. Un erudit, cunoscător al limbii germane şi maghiare, cu o imensă arie de cercetare în arhivele din Germania, istoricul a reliefat manipularea ambelor ţări, Ungaria şi România, în perioada imediată după începutul celui de al Doilea Război Mondial. Vorbitorul a dezvăluit chiar folosirea greşită a termenului de “Dictat”, urmare deciziei luată în Palatul Bell Vedere din Viena.

După cercetări minuţioase, istoricul Ottomar Traşcă susţine cu tărie că la Viena a fost vorba despre un “Arbitraj”, nicidecum despre un “Dictat”. Manipularea ambelor state, Ungar si Român, a fost pusă la cale şi finalizată de Hitler, la Berlin, prin reprezentantul german la Budapesta, respectiv echivalentul lui de la Bucureşti. La fixarea graniţelor Ardealului de Nord, s-a ajuns la situaţia absurdă în care, linia de cale ferata de la Oradea la Cluj, trecea frontiera între Ungaria şi România de cinci ori. Grotescul a cultminat cu crimele de la Ip şi Trăsnea din judeţul Sălaj, şi măcelul de la Sărmaş, azi judeţul Mureş.
                                                                                        
Proiectul s-a încheiat cu întrebări din partea audienţei. Toate întrebările au fost exrem de punctuale iar răspunsurile au fost competente. S-a comentat chiar dacă nu ar trebui să renunţăm la procesul de îndoctrinare în şcoli şi să spunem adevărul factual, chiar dacă acest adevăr nu ne-ar fi întotdeauna favorabil.

Pentru anul 2017 Fundaţia PRO WEST pregăteşte alte cinci Proiecte cu tematică din istoria Ardealului şi Banatului. Mulţumim tuturor sponsorilor, cadrelor didactice care au participat la proiectele noastre, partenerilor şi mass-mediei, dar mai ales publicului care a participat activ la desfăşurarea proiectelor care ne arată cine suntem.

Prof. Emil Aluaş                                                                    Joi, 8 decembrie, 2016
Preşedinte-Fondator                                                              Cluj-Napoca, RO
Fundaţia PRO WEST


EA/cc:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu