vineri, 4 august 2017

Pas cu pas, sasii se intorc la casele lor

Editorialul este publicat si in: Ziarul "LaPresa", Cluj-Napoca, 200 000 de cititori pe luna; Facebook.com Emil Aluas; Facebook.com Uniunea Ardelenilor Si Banatenilor.

Prezentare autor:              

Cadru universitar în SUA şi Europa, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 1000 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj.


[În presa Occidentală: “Cei care am plecat legal sau ilegal atunci din România, ca refugiaţi politic, înainte de decembrie 1989, am contribuit toţi la căderea comunismului. Culpabiltatea pentru acea formă criminală de comunism, aparţine majorităţii copleşitoare a poporului român. Această majoritate apără şi azi pe foştii securişti, votează pe cei care au respins repetat o Lege a Lustraţiei şi continuă să voteze pe foştii comunişti de rang înalt, sau pe urmaşii lor. (N. B. : Nimeni din presă nu m-a întrebat despre cum am plecat eu în SUA. Nici un trust media nu a intervievat pe nici un securist sau informator al securitatii dovediti ca atare prin tribunal). Majoritatea poporului român practică şi azi conştient o mare nedreptate faţă de românii care gândim altfel. Românii din care eu fac parte suntem de zeci de ani în Uniunea Europeana şi în NATO.  Majoritatea românilor din România însă NU sunt. Şi ca ei majoritatea instituţiilor Statului Român. Din decembrie 1989 până în prezent au trecut mai mult de 27 de ani. Românii, în majoritatea lor, continuă să fie slabi profesional, mici şmecheraşi, mici hoţi (vezi zecile de mii de plagiatori), mici găinari megalomani. Toate se văd pe faţa lor într-o secundă. Atât în România câ şi în lume pe unde-i întâlneşti”.  Prof. Emil Aluaş].

Editorial:

Pas cu pas, saşii se întorc la casele lor

Trebuie spus ADEVARUL: Cele peste 600 000 de case din localităţile germane din Ardeal şi Banat, sunt ale saşilor şi şvabilor. De când sunt întors acasă la Cluj, este cel puţin a zecea oară când dedic un articol germanilor de la noi. Este vorba de cea mai mare întâlnire, 15 000 ca număr de participanţi, a saşilor din Transilvania. Întalnirea va începe pe data de sâmbătă, 5 august, 2017, la Sibiu. Va fi prezent şi Preşedintele României, Klaus W. Johannis. Pot să participe însă toţi cei care iubesc Ardealul şi Banatul şi istoria acestui ţinut binecuvântat.

De mai bine de 20 de ani apar sporadic articole, interviuri cu, şi despre germanii care s-au hotărât să se întoarcă în Transilvania. Numărul celor reveniţi este în creştere. Mai mult, apar din ce în ce mai des cazuri de germani întorşi, care nu s-au născut aici, dar a căror parinţi sau bunici sunt originari din Transilvania.

Fără germanii din Ardeal şi Banat noi nu am fi putut exista pe aceste meleaguri. Ce diferenţiază acest grup etnic de celelalte etnii de la noi, este perseverenţa lor în sute de ani. Saşii din zona Sibiului de 800 de ani. Au lăsat în urmă o întreagă civilizaţie. Iar plecarea lor în masă a constituit o pierdere de ne recuperate pentru noi, Ardeal si Banat.
                                                                                               
De ce au plecat ? Se vor întoarce în Transilvania ? Bisericile fortificate ale saşilor sunt opere de artă unicat în Europa şi în lume. Cei despre care citim sau ştim că sunt reveniţi, ne sunt dătători de speranţă pentru un Ardeal şi Banat NORMAL şi PROSPER.

Prof. Emil Aluaş                                                        Vineri, 4 august, 2017
Preeşedinte-Fondator                                                  Budapesta
Fundaţia PRO WEST, Cluj
Budapesta
Blog: emilaluas.blogspot.com


EA/cc:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu