sâmbătă, 25 martie 2017

Fundatia PRO WEST, Proiectul dedicat Unitarienilor, 23 martie, 2017.

Proiectul Fundaţiei PRO WEST dezvăluie legături de sute de ani între Transilvania şi Statele Unite ale Americii.

Proiectul se datorează Sponsorilor: 

MACROGROUP, SRL-Sponsor Principal, LOTERIA ROMÂNĂ, FARMEC, RDS & RCS, TOTAL-Print.

Şi partenerilor: Agero-Stuttgart, La Presă, Bună Ziua Cluj, Gazeta de Cluj.

Dedicat împlinirii a 500 de ani de la Reforma Bisericii Apusene (1517), primul proiect al Fundaţiei PRO WEST (din cele cinci programate în acest an), a aparţinut Bisericii Unitariene. Au fost invitaţi trei specialişti în domeniu: Pastorul Unitarian Rácz Norbert, Pastorul Unitarian Júlia Jobbágy, şi Lect. Univ. Dr. Hunyadi Gábor Attila de la Facultatea de Istorie, a UBB. În faţa unui auditoriu format din studenţi şi adulţi, Preşedintele-Fondator al Fundaţiei PRO WEST, Prof. Emil Aluaş, a deschis evenimentul motivând alegerea aniversării Reformei Bisericii Apusene, ca un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii. Preşedintele-Fondator a subliniat ca Biserica Unitariană s-a născut la Cluj (David Francisc), că este o religie existentă doar în Romania, Ungaria, Ţările de Jos, Scoţia, Irlanda, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Că este o religie simplă, directă, sinceră, o religie care are ca dogmă existenţa lui Dumnezeu, ca fiind UNUL, iar Isus a fost om obişnuit. Un Singur Dumnezeu !. Egy az Isten !. Unus est Deus !. God is One !. Că unitarienii au dat trei preşedinţi ai Statelor Unite: John Adams, şi fiul său John Quincy Adams, şi pe Thomas Jefferson. Că unitarienii au dat mari personalităţi a lumii creştine, ca: Alexader Graham Bell, Neville Chamberlain, Charles Dickens, Edvard Grieg, Bela Bartok, şi mulţi alţii.

A urmat Pastorul Unitarian Rácz Norbert care a prezentat o istorie a naşterii Bisericii Unitariene şi elemente de dochtrină a acestei religii. Pastorul a oferit detalii despre originile fondatorului Bisercii Unitariene, David Francisc, la origine german-sas, născut la Cluj, cu studii în Vestul Europei, preot calvin, în final devenit un unitarian convins. David Francisc a murit în închisoarea din Deva. Unele informaţii oferite trebuie să fie reţinute: Timp de aproape 150 de ani biseirca Sf. Mihail din centrul Clujului, a fost a unitarienilor. Începând cu 1568 (Edictul Toleranţei de la Turda) majoritatea locuitorilor oraşului Cluj au devenit unitarieni. În întreaga Transilvanie, Biserica Unitariană are în prezent un procent de 4, 55 % din intreaga comunitate maghiară, iar la Cluj deţine 3 biserici. Pastorul Rácz Norbert a prezentat şi istoria construirii Bisericii Unitariene din Centrul Clujului, care este completată de încă două biserici unitariene, una în Mănăştur iar cealaltă pe str. Maramureşului (Dâmbu Rotund).

Pastorul Unitarian Jobbágy Júlia, tocmai întoarsă dintr-o călătorie în SUA unde a vizitat mai multe comunităţi unitariene, a prezentat una din personalităţile unitarienilor ardeleni, Balázs Ferenc. Preot Unitarian, de langa Cluj, care deşi a murit la doar 36 de ani, a avut o viaţă plină de experienta unuia de o suta de ani. Plecat în SUA la începutul secolului XX să sudieze la Universitatea Berkeley, statul California, s-a întors ca Pastor Unitarian lângă Cluj. Întoarcerea însă a făcut-o venind prin Japonia, India şi Orientul Mijlociu. În SUA a cunoscut-o pe cea care a devenit mama copilului lor. O fetiţă. În prezent acea fetiţă a lui Balázs Ferenc are varsta de 84 de ani şi locuieşte în Devenport, Iowa. Pastorul Balázs Ferenc a fost o personalitate de excepţie. Fluent în mai multe limbi, a avut talent de scriitor, pictor, poet. A ţinut în permanenţă un jurnal al vieţii lui. Scris consecvent şi până în cele mai mici detalii, manuscrisul mai are şi azi o valoare de jurnal de călătorie.

În încheiere, Lect. Univ. Dr. Attila Gábor Hunyadi a făcut prezentarea a unei alte personalităţi unitariene din Ardeal, Alexadru Farkas. În prima jumătate a secolului XIX, Alexadru Farkas a călătorit în SUA , statul Pennsylvania (1831), şi a dorit mult să transmită în SUA o evidenţă, ca număr, a unitarianilor transilvăneni. Dat fiind că întreaga operă scrisă a lui Akexadru Farkas a fost în lmba maghiară, deci o limbă fără circulaţie internaţională, a constituit un dezavantaj. Aceleaşi documente au fost înaintate de către americani, către toate asociaţiile religioase şi către guvernele americane şi britanic, în limba engleză. Deci într-o limbă de circulaţie internaţională. Acestea din urmă au fost recunoscute de toate organizaţiile unitariene şi alte religii din SUA şi din lume.

Proiectul Fundaţiei PRO WEST are scop educaţional, şi se adresează în special generaţiei tinere. Religia Unitariană s-a născut la Cluj şi s-a răspândit în toată Transilvania. Cu precădere în comunitatea maghiară şi comunitate
a secuilor. Ulterior Religia Unitariană s-a răspândit în Europa de Vest şi peste Atlantic. Nouă ardelenilor ne dă un sens de identitate şi de mândrie. Pentru că ne arată bogaţia spirituală şi religioasă a ţinutului nostru binecuvântat. Transilvania.

Următorul proiect al Fundaţiei PRO WEST este dedicat Bisericii Reformate şi va avea loc pe data de 20 aprilie, 2017, ora 17:00, în Sala Tonitza, Muzeul de Arta, (Palatul Banffy), Cluj.

Prof. Emil Aluaş Vineri, 24 martie, 2017
Preşedinte-Fondator Cluj-Napoca
Fundaţia PRO WEST

EA/cc:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu